lauantai 14. syyskuuta 2019

Kotitalousapua Tampere Pirkanmaa syksyn aikaan leikkausten ja puunkaatojen ohessa pensaiden leikkauksia, jakamisia ja uudelleenistuttamisia


Kotitalousapua monenlaisiin piha- ja puutarhatöihin ympäri vuoden, käteisellä edetään tapauskohtaisesti hinta sopien. Tilaukset ensisijassa aina sähköpostilla:
Talonmiespalvelu@gmail.com
Puhelin / whatsup, jos nettinne tökkii: 044-3380291

Ohessa video näistä pihahommista:

Osoitteenne, toivomuksenne = mitä pitäisi tehdä, toiveaikanne ja että käteistä on niillä tiedoilla on hyvä edetä. Laskuun en toimi.

Piha-askartelusta ohessa toinen video 14.9.2019:

Punaherukkapensaan jako 
Piha- ja puutarhapalvelut Tampere 14.9.2019 

Jätettiin yksi punaherukan juuristo mahdollisesti joko kasvamaan tai myöhemmin poistettavaksi. Näin voidaan varmistaa, että jos kaduttaa, niin uutta on tulossa:

Kotitalousapua Tampere Pirkanmaa syksyn aikaan leikkausten ja puunkaatojen ohessa pensaiden leikkauksia, jakamisia ja uudelleenistuttamisia

Herukoiden ja karviaisen istutus ei nyt ihan pilkunmaalausta ole vaan tervehenkistä toimintaa:

Marjapensaiden taimia myydään astiataimina, paljasjuurisina tai esipakattuina. Astiataimia voi istuttaa koko sulan maan ajan. Paljasjuuriset ja esipakatut taimet istutetaan joko keväällä tai syksyllä.

Tervetaimet

Herukoilla ja karviaisella on monta pahaa kasvintuhoojaa. Esimerkiksi herukanäkämäpunkista ja monista viruksista pääsee eroon vain hävittämällä sairaat kasvit. Ainoa keino estää kasvintuhoojien leviäminen uusiinkin taimiin on hankkia nk. tervetaimia eli varmennettuja käyttötaimia. Ne tuotetaan valvotuissa olosuhteissa niin, että tuhoojat eivät pääse tarttumaan taimiin missään vaiheessa. Lisäksi taimet tutkitaan säännöllisesti tuholaisten varalta.

Kasvupaikka

Kasvupaikan suhteen mustaherukka on vaatimattomin marjapensaslaji, kun taas karviainen on vaativin. Jotta marjapensaat kukkisivat runsaasti ja tuottaisivat satoa, ne istutetaan aurinkoiselle, tuulensuojaiselle kasvupaikalle. Mustaherukka tosin tuottaa satoa myös osittain varjoisella paikalla. Kasvualustan tulee olla vähintään 50 cm paksu, runsasmultainen, hikevä ja läpäisevä. Marjapensaille sopii reilusti kalkittu multa, jonka pH on 6–6,5.

Istutussyvyys

Marjapensaiden taimet istutetaan joko entiseen kasvusyvyyteen tai mieluummin niin, että oksien haarautumiskohta jää 2–5 cm maanpinnan alle. Näin juurenkaulassa olevat silmut lähtevät kasvuun ja pensaat haarautuvat runsaasti. Siihen pyritään myös istutusleikkauksella.

Ribes istutus

Taimivälit
Marjapensaat voi istuttaa aidanteeksi, harvoihin riveihin tai ryhmiin koristepensaiden tapaan. Täysikasvuinen herukkapensas on 2–2,5 metriä leveä, karviainen 1,5–2 metriä leveä. Jos pensaat halutaan poimia joka puolelta, taimet istutetaan vähintään kahden metrin välein. Jos taas halutaan säästää tilaa, voi pensaat sijoittaa tiheisiin riveihin 0,5–1 metrin välein taimen koosta riippuen. Tällöin riviväliksi jätetään 2,5–3,5 metriä.

Istutusleikkaus

Runsaasti haarautuneita marjapensaiden taimia ei tarvitse leikata istutettaessa. Sen sijaan taimet, joissa on enintään viisi oksaa, leikataan 10–20 sentin korkeudelta ylimmän haarautumiskohdan yläpuolelta. Leikkauksen avulla pensaaseen kehittyy useampia haaroja. Istutusleikkausta ei suositella ’Öjebyn’-mustaherukalle, sillä siitä tulee silloin helposti maahan lamoava.

Tue oksat
Herukat ja karviainen, etenkin lamoavat lajikkeet, on tapana tukea. Tuet oksien alla estävät niiden kaartumisen maata kohti, missä marjat likaantuvat ja ovat vaikeasti poimittavissa.

Katteet
Pensaiden juurelle levitetään puunkuorikatetta noin 7 cm tai taimet istutetaan vaikkapa mansikkakankaaseen tehtyihin aukkoihin. Lopuksi kangas voidaan peittää puunkuorella.

Kastelu
Istutuksen jälkeen taimelle annetaan kuivana kautena suunnilleen 20 litraa vettä kerran viikossa, kunnes pensas on juurtunut ja kasvaa kunnolla. Kasvualustan täytyy kastua koko juuriston syvyydeltä.

Teemme myös erilaisia pihojen raivauksia raivaussahalla, moottorisahoilla, vesakkoleikkurilla etc, muokkaamme maata puutarhajyrsimellä ja haketamme maksua vastaan leikkaustuotoksia
---------------

https://kotitalousapua-kotipalveluita.blogspot.com/

------------------------